За виното

Изграждането на нашия лозов масив започнахме през 1999 година.

Производството на вино е познато още от времето на древните траки и се прославя с хилядолетия във винарските традиции. Климатичните условия на нашият край дават отлични предпоставки за получаването на богати, плътни и запомнящи се червени вина от сортове като „Мавруд“.  Климатичните и почвени особености в комбинация с постоянната грижа за лозята неминуемо се отразяват върху високо качество на гроздето. Това от своя страна гарантира високо качество и на виното и уникалният му характер.

  • Излизаме на пазара с две вина – Мавруд – червено и Розе – Мавруд, като презумцията е, че не количеството, а качеството е важно!
  • Много е писано за виното, но за нас единственото, което е нужно да се знае и за гроздето и за виното е, че на първо място е отглеждането на гроздето и правенето на виното да е с много любов!
  • Не се надяваме, а сме убедени, че ще го оцените, както се полага!

Ще  опитаме да изложим накратко философията на  това което произвеждаме:

  • Популярната поговорка „Бучнеш пръчка – пиеш вино“ е твърде далеко от истината за качественото вино. С подкрепата и напътствията на технолозите и специалистите от Дионис- Елена успяхме да създадем уникални вина като основата е качественото грозде, сортирано и събрано в точния момент на технологична зрялост.
  • Сортовете Клон 1 и Клон 2, които ние отглеждаме са едни  от най- старите познати сортове признати от Евро съюза като Български. Направата на вина от тези сортове изисква сложен и дълъг технологичен процес. Качествата на виното  започват да се  развиват най -рано след 6 месеца.

В държавите с традиции във винопроизвотвото клиентите не се мръщят на тънкия слои утайка в бутилката. Това е гаранция, че виното е и от грозде. В утайката са и повечето аромати и вкусове. Филтрацията с цел да създаде по- добър търговски вид „съблича“ виното и го отдалечава от неговата идентичност.

  • Бъчвата: Най- старият познат съд за съхранение на вино вече не е единствената алтернатива. Основния недостатък според нас е, че улеснява достъпа на кислород , което предполага използването на консерванти. Съвремените методи като добавяне на дървесина по време на ферментацията или съхранението са много по ефективни.
  • Отлежало вино: Различните сортове грозда и реколти притежават и различни качества, които обуславят възможностите за отлежаване. Нашата философия е, че както всичко в заобикалящия ни свят, така и виното има жизнен цикъл от неговото раждане ,възход и стареене. След определен период има повече колекционерска стойност. И Обикновенният потребител не остава възхитен от вкуса на отлежалите вина. Сортовете Мавруд които отглеждаме достигат най- добрите си качества от третата до петата  година в зависимост от реколтата.

Гроздоберът започва в края на Август и продължава до средата на Ноември, като внимателно и индивидуално се проследява нивото на зрялост на гроздето във всеки лозов масив. Ръчно набраните гроздови чепки се транспортират в касетки до избата, където се прави вторично сортиране на гроздовите зърна.