За виното

     Производството на вино е познато още от времето на древните траки и се прославя с хилядолетия във винарските традиции. Климатичните условия на нашият край и почвените особености , дават отлични предпоставки за получаването на богати и запомнящи се червени вина от сортове като „Мавруд“.  В комбинация с нашето внимание и  постоянна грижа за лозята, се постига високо качество  на виното и уникалният му характер.

    Излизаме на пазара с две вина –

         Мавруд – червено и                         

          Розе – Мавруд

     Гроздоберът започва в края на септември и продължава до средата на ноември, при пълна зрялост на гроздето. Ръчно набраните гроздове се транспортират в касетки до избата, където започва обработката му. Следва механично отделяне на чепките. Гроздовата мъст се поставя в ротационни, иноксови  ферментатори ,под непрекъснато наблюдение на процеса . Отлежава в  съдове от инокс и се бутилира ръчно. За да се придаде специфичната тръпчивост и дъбов привкус, се прибавя дървесина по време на ферментацията или отлежаването.

    Капацитета на нашата семейна изба е 30 000 бутилки.

    Направата на вина е сложен и дълъг технологичен процес. Качествата на виното  започват да се  развиват най -рано след 6 месеца.

  Тънкия слои утайка в бутилката е гаранция, че виното е  от грозде. В нея са и повечето аромати и вкусове. Филтрацията с цел да се създаде по- добър търговски вид „съблича“ виното и го отдалечава от неговата идентичност.

   С подкрепата и напътствията на технолозите и специалистите от Дионис- Елена успяхме да създадем уникални вина като основата е качественото грозде, сортирано и събрано в точния момент на технологична зрялост.

     Виното най-точно трябва да пресъздава духа на мястото, където е създадено. Точно за това от засаждането на лозето, отглеждането на гроздето до получаване на готовия продукт – виното, ние се отнасяме с любов и внимание  към всеки от тези детайли.

   

   Чаша хубаво вино съдържа неподправеност, вечност, история и баланс. То освобождава духа, озарява ума, сплотява и сближава!

               Наздраве!