За виното

     Производството на вино е познато още от времето на древните траки и се прославя с хилядолетия във винарските традиции. Климатичните условия и почвените особености на нашия край, дават отлични предпоставки за получаването на богати и запомнящи се червени вина от сортове като „Мавруд“.  В комбинация с нашето внимание и  постоянна грижа за лозята, се постига високо качество  на виното и уникалният му характер.

   Излизаме на пазара с две вина –

         Мавруд – червено и                         

         Розе – Мавруд.

А от 2022г,можем да се похвалим и с 

Каберне Совиньон-червено вино.

   Гроздоберът започва в края на септември и продължава до средата на ноември, при пълна зрялост на гроздето. Ръчно набраните гроздове се транспортират в касетки до избата, където започва обработката му.

   Следва механично отделяне на чепките. Гроздовата мъст се поставя в ротационни, иноксови  ферментатори, под непрекъснато наблюдение на процеса. Отлежава в  съдове от инокс и се бутилира ръчно. За да се придаде специфичната тръпчивост и дъбов привкус, се прибавя дървесина по време на ферментацията или отлежаването.

   Капацитетът на нашата семейна изба е 30 000 бутилки.

   Направата на вина е сложен и дълъг технологичен процес. Качествата на виното започват да се  развиват най -рано след 6 месеца.

   Тънкият слои утайка в бутилката е гаранция, че виното е от грозде. В нея се съдържат повечето аромати и вкусове. Филтрацията с цел да се създаде по-добър търговски вид „съблича“ виното и го отдалечава от неговата идентичност.

   С подкрепата и напътствията на технолозите и специалистите от “Дионис-Елена”, успяхме да създадем уникални вина, като основата е качественото грозде, сортирано и събрано в точния момент на технологична зрялост.

     Виното най-точно трябва да пресъздава духа на мястото, където е произведено. Това е причината да се отнасяме с любов и внимание към всеки малък детайл – от засаждането на лозето и отглеждането на гроздето до получаване на готовия продукт – виното.

   

                                                     Чаша хубаво вино съдържа неподправеност, вечност, история и баланс.

                                                             То освобождава духа, озарява ума, сплотява и сближава!

                                                                                                       Наздраве!